Eseu argumentativ-Maitreyi




                           Iubirea pare un cuvânt simplu, însă știm prea bine că aparențele înșeală. Iubirea este cel mai puternic și mai sincer sentiment pe care-l poate avea o persoană. Tot ce este mai frumos pe această lume este rezumat la un singur cuvânt - dragoste.
                           Romanul " Maitreyi", scris de Mircea Eliade, se încadrează în tema iubirii deoarece se prezintă povestea de dragoste dintre Allan și Maitreyi. Iubirea lor este una imposibilă, fiindcă diferențele de mentalitate îi separă pe cei doi. Întreaga carte este scrisă din perspectiva lui Allan care decide să-și imortalizeze povestea de dragoste trăită alături de Maitreyi, folosindu-se de jurnalul său.
Epitetul " urâtă" atribuit lui Maitreyi scoate în evidență faptul că la început Allan o considera chiar respingătoare. Cu toate acestea de-a lungul cărții, Maitreyi este comparată mai mult cu o zeiță decât cu o ființă umană. 
Opoziția dintre lumile din care provin cei doi nu-i opresc pe aceștia să se logodească, însă mai târziu iubirea lor nu este destul de puternică pentru a zdrobi aceste bariere. Astfel, apar unele motive, precum: motivul logodnei, motivul trandafirului, motivul culturii indiene, motivul jurnalului.
La finalul poveștii, Allan părăsește India, fiind dat afară din casa șefului său, iar Maitreyi este distrusă. Aceasta îi trimite nenumărate scrisori iubitului său, cerându-i să se întoarcă pentru a fi din nou împreună, dar Allan își reface viața păstrând vie amintirea lui Maitreyi.
                           Consider că originalitatea în acest text constă în iubirea imposibilă a celor doi. Cultura indiană nu se aseamănă deloc cu cultura europeană. Cea din urmă se bazează pe rațiune, in schimb India se bazează pe sentimente, pe iubirea față de viață. Se observă de foarte multe ori că pe parcursul cărții Allan nu o înțelege pe Maitreyi, fiindcă ea are propriile sale principii și privește lumea cu alți ochi față de un european. Tocmai de aceea iubirea lor este una imposibilă, deoarece diferențele de mentalitate și-au spus cuvântul.
                           În concluzie, romanul face parte din tema iubirii și impresionează prin faptul că deschide un orizont spre o lume distinctă din toate punctele de vedere față de ce suntem noi obișnuiți.  
    

Comentarii

  1. Consider că, romanul realist ”Maitreyi” scris de Mircea Eliade pune în evidență diferențele de gândire ale oamenilor din diferite locuri și prejudecățile acestora, dar și imposibilitatea iubirii în anumite contexte. În plus, cartea descrie locurile și viața pe care oamenii o trăiau atunci.
    În primul rând, în carte se pune foarte mult accent pe ideea de ”opusele se atrag”, astfel încât, deși Maitreyi și Allan erau foarte diferiți, au ajuns să se îndragostească unul de celelalt. Fata reprezintă un amestec al copilăriei, al naivității și al încrederii în sentimentul dragostei. Cultura ei o învață că trebuie să aibă întotdeauna încredere în ceea ce simte. În paralel, Allan, este foarte insensibil când vine vorba de acest lucru, acest fapt datorat și culturii europene pe care o are.
    În al doilea rând, sfârșitul cărții este unul foarte realist. Allan este dat afară, părăsind-o astfel pe Maitreyi. Fata încearcă să își aducă iubitul înapoi, dar acesta își reface viața și nu o mai caută. Acest sfârșit dramatic îi arată cititorului că iubirea nu poate fi ținută vie doar de către un parneter al relației.
    În concluzie, sunt de părere că originalitatea acestei opere este clădită pe ideea diferenței de gândire și cea a iubirii imposibile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Asemanător opiniei tale, eu consider că “Maitreyi” este un roman al existenţei pentru că valorifică trăirile intense ale personajelor care au experienţe definitorii şi un roman al autenticităţii prin utilizarea unor elemente care ţin de realitate (jurnalul din India al scriitorului). Principala sursă de inspiraţie a romanului este povestea de iubire a autorului şi a fiicei profesorului său.
      Pe de o parte, tema romanului este reprezentată de iubirea înfiripată între doi tineri, Allan şi Maitreyi, un cuplu de îndrăgostiţi care trăiesc o experienţă de iubire nefericită în decorul exotic al Indiei. Ei aparţin unor culturi şi civilizaţii diferite, despărțirea lor fiind cauzată de diferenţele de mentalitate, religie, civilizaţie. Pentru Allan, iubirea are semnificaţia unei duble iniţieri: erotică şi culturală; pentru Maitreyi, dragostea îi dă doar iluzia împlinirii cuplului.
      Pe de altă parte, finalul romanului îl surprinde pe eroul-narator, care încearcă să afle noutăţi despre Maitreyi şi despre ce a urmat despărţirii lor, de la nepotul doamnei Sen. Acest final este deschis, deoarece întreţine misterul frumoasei bengaleze, care rămâne pentru europeanul Allan o enigmă.
      Concluzionând, opera "Maitreyi" de Mircea Eliade pune în lumină consecințele provocate de dragostea a două persoane de religii și națiuni diferite. O iubire interzisă ce duce la sfârșitul tragic al romanului.

      Ștergere
  2. Exact cum ai spus si tu, subiectul principal al operei este dragostea ce se înfiripă între cei doi tineri, aceasta fiin plasată într-un decor exotic.În primele luni Allan nu se gândește la dragoste dar se simte atras de misterul fetei. Floarea roșie pe care Maitreyi i-o oferă lui Allan declanșează involuntar seducția care continuă in bibliotecă, jocul carților mai apoi jocul privirilor , al mâinilor si al picioarelor.
    Deși inițial eroul iăi neagă sentimentele, Allan se lasă prins de mrejele jocului fetei traversând toate etapele iubirii: la inceput nu o iubește, apoi prezența ei il tulbură, ilfascinează, il amuză pe urma urmează suferinta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu tine, Cristi. Romanul "Maitreyi" surprinde iubirea absolută, care pare a fi imposibilă datorită mentalităților diferite.
      Dragostea celor doi este surprinsă în toate etapele ei,de la primele priviri până la despărțirea tragică dintre cei doi.

      Ștergere
  3. Sunt de acord cu ceea ce au spus colegii mei.
    Consider că, "Maitreyi" este un roman exotic, al experienței pentru că valorifică trăirea cât mai intensă în plan interior, de către personaje.
    Tema romanului este iubirea incompatibilă. Povestea nefericită trăită de cuplul de îndrăgostiți Allan și Maitreyi, în decor exotic, amintește de Romeo și Julieta sau Tristan și Isolda, încât se poate spune că prin acest roman, Mircea Eliade a sporit cu unul seria miturilor erotice ale umanității.
    Titlul cărții coincide cu numele personajului principal feminin-Maitreyi-considerată de critica literară cel mai exotic personaj feminin din literatura română "femeie și mit", în același timp "simbol al sacrificiului în iubire".
    Construcția personajelor se realizează într-o manieră modernă. Protagoniștii provin din două lumi diferite, ale căror culturi nu au nimic în comun. Maitreyi trăiește în armonie cu natura, conducându-și propria existență pe baza semnelor transmise de univers, pe de altă parte, Allan încearcă să perceapă rostul ritualurilor realizate de către iubita sa. Însă, toate încercările sale sunt zadarnice deoarece nu poate trece peste barierele raționamentului.
    În concluzie, această operă surprinde prin originalitatea sa.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Eseu argumentativ "Balta-Alba"-Vasile Alecsandri

"Maitreyi" - tema iubirii

Eseu argumentativ-"Lostrita"