Alchimistul de Paulo Coelho (eseu argumentativ)


   Aventura și călătoria sunt elemente ce se regăsesc in viata noastră de zi cu zi. Nu destinația contează ci drumul parcurs pana la aceasta. Cu totii ar trebui sa avem o viata animata de aventura si sa ne bucuram de frumusețea călătoriilor.
   Paulo Coelho este un mare scriitor ce a adus la viata opera "Alchimistul". Alta scriere care ilustrează intr-o maniera unica aceasta tema este "Balta Alba", de Vasile Alecsandri.
     Consider  ca opera "Alchimistul", scrisa de P. Coelho, se încadrează in tema aventura si călătorie, deoarece motivele textului sunt: motivul piramidelor, motivul viselor si motivul comorii.
    In primul rand. Santiago isi dorește sa vada lumea,dar conditia sa nu il ajuta. Astfel, tânărul gaseste cea mai apropiata varianta pentru a-si atinge aspirațiile: devine cioban si călătorește cu oile sale, avand o oarecare libertate. In urma unui vis, baiatul pleacă in căutarea unei comori. Santiago este ajutat in călătoria sa de forte supranaturale pentru a putea ajunge la piramide. Drumul este lung si anevoios, presărat cu diverse obstacole ce il demoralizează pe protagonist. Acesta intalneste oameni noi ce il influenteaza inr-un fel sau altul. Tanarul invata de la vanzatorul de cristale ca nu conteaza neapărat sa ajungi undeva sau sa îndeplinești o misiune, cat conteaza speranta ca intr-o zi vei ajunge acolo. Santiago invata ce este iubirea si obtine in drumul sau diverse abilități si cunoștințe noi, de exemplu, cum sa întrețină o afacere.
  In al doilea rand, Santiago descoperă ca acea comoara in cautarea căreia plecase nu era ceva material, ci călătoria in sine. Drumul si teritoriile noi pe care le-a parcurs pana la piramide, oamenii si tot ceea ce invatase, toate acestea fiind de fapt comoara ce i se arătase in vis. Astfel, tânărul cioban isi atinge idealurile si dorința de a călători, de a vedea lumea.
  In concluzie, opera "Alchimistul", scrisa de Paulo Coelho, se incadreaza in tema aventura si calatorie, mesajul textului fiind unul puternic si sugestiv, acesta impresionând prin originalitate.

Comentarii

  1. Consider că originalitatea în această operă este dată de introducerea ideei de Legendă Personală.
    În primul rând, Legenda Personală reprezintă visurile pe care orice om ar trebui să caute să le îndeplinească. Santiago află prima dată de acest concept de la regele Salemului, care îl îndrumă pe acestă să-și îndeplinească idealurile.
    În al doilea rând, Legenda Personală îi este arătată într-un vis lui Santiago, în care el gasește o comoară lângă Piramide. Deși are dubii la început, acesta pleacă spre îndeplinirea visului. În cele din urmă ajunge la destinație și își dă seama că comoara după care plecase era însăși călătoria, din care a avut multe de învățat.
    În concluzie, textul " Alchimistul" m-a impresionat prin evidențierea ideei că trebuie să ne îndeplinim visurile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu opinia ta, deoarece cu totii ar trebui sa ne urmam Legendele Personale.
      In primul rand, visele noastre ar trebui indeplinite, fara sa ne fie frica. Daca nu am duce la bun sfarsit indeplinirea acestor dorinte, vom trai doar cu speranța de a le atinge vreodata.
      In al doilea rand, Santiago a reusit sa ajunga pana la piramide, realizandu-si astfel Legenda Personala, dorinta de a vedea lumea. In final, tanarul a inteles importanta calatoriei in sine.
      In concluzie, ar trebui sa ne preocupam mai mult de atingerea dorintelor si destinelor noastre.

      Ștergere
  2. Sunt de părere că această opera este reprezentativă temei și pune în lumină curajul și ambiția de care dă dovadă protagonistul ce își dorește din tot sufletul să-și îndeplinească visul și alegerile pe care trebuie să le facem în viață.
    În primul rând, această operă introduce termenul de ”legendă personală”. Această legendă reprezintă visul pe care îl are Santiago în legătură cu bogăția pe care o dorește. Baăiatul trece prin multe peripeții pentru a ajunge la comoară și dă dovadă de foarte multă putere de muncă. Opera pune în evidență faptul că ar trebui să facem orice să ne îndeplinim visul, deoarece dacă ne dorim ceva din tot sufletul, tot universul conspiră la săvărârșirea dorinței noastre, aceasta fiind și morala cărții.
    În al doilea rând, Santiago, pe tot parcursul cărții este nevoit să facă alegeri care au diferite urmări. Cea mai reprezentativă, din punctul meu de vedere, este cea în care el trebuie să aleagă dintre dragoste și visul său. El o întâlnește pe Fatima, o fată foarte frumoasă care i-a furat inima. Santiago este nehotărât, dar, într-un final alege să-și urmeze drumul către comoară.
    În concluzie, consider că ”Alchimistul” scrisă de Paulo Coelho este o operă ce accentuează viața omului cu toate alegerile și greutățile sale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt de acord cu opinia ta deoarece in viata de zi cu zi avem de facut alegeri ce au consecinte.
      Din punctul meu de vedere , cea mai grea alegere este alegerea iubirii , deoarece iubirea este un dar greu de oferit dar in momentul cand este oferit poate devenii cel mai frumos "lucru" al vietii.

      Ștergere
  3. Călătoria este cadrul aventurii, simbolizând o dorinţă profundă de schimbare interioară, o nevoie de noi experienţe, o cercetare a orizontului prin menţinerea suspansului și precipitarea evenimentelor.
    Sunt de părere că opera Alchimistul dezvoltă tema "aventură și călătorie" prin peripețiile tânărului Santiago care călătorește din localitatea natală până la piramide, pentru a-și îndeplini Legenda Personală, găsirea unei comori.
    Pe de o parte, "Alchimistul" de Paulo Coelho este o carte de aventură ce are la bază o călătorie care începe ca un joc, fiind inspirată de visul eroului principal, Santiago, dar care se termină ca un drum al inițierii și al formării. Tânărul oier se încadrează în tipilogia aventurierului, fiind capabil să lase în urmă tot și să pornească într-o călătorie în care să-și îndeplinească Legenda Personală. Mai mult decât atât, eroul romanului este un model de gândire, un om care se folosește de toate situațiile, favorabile sau nefavorabile, pentru a se pentru a se schimba în bine.
    Pe de altă parte, tema călătoriei este pusă în valoare prin motivele literare care se remarcă în operă: motivul visului, motivul semnelor, motivul pietrelor și motivul universului.
    O altă temă literară ce conturează această operă este tema iubirii, tânărul Santiago îndragostindu-se de o ,,fată a deșertului,, și dovedindu-i iubirea întorcându-se la ea.
    În concluzie, opera Alchimistul de Paulo Coelho reprezintă un etern îndemn de a ne asculta inima şi de a ne urma visurile, speranţele, de a ne construi realitatea după cum vrem și după cum simţim.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu tine,Daria. "Alchimistul" dezvolta tema "Aventura,calatorie",iar Paulo Coelho indeamna cititorul sa-si urmeze Legenda Personala deoarece vom obtine si bogatii spirituale ca intelepciunea,curajul si dragostea ,nu mai bogatii materiale.
      In drumul sau,Santiago intalneste multe obstacole pe care trebuie sa le infrunte pentru ca nu merita sa fugim de propriul nostru destin.
      M-a impresionat momentul in care Santiago se inarmeaza cu multa rabdare,ambitie,mult curaj si porneste in calatoria spre piramide. Acesta se maturizeaza si cunoaste adevaratele sensuri ale vietii. Invata sa iubeasca,sa calatoreasca si mai ales sa nu renunte niciodata la visurile sale.
      Mesajul acestei carti este foarte simplu,tot ce avem de facut in viata este sa nu fugim de propriul nostru destin. Trebuie sa ne realizam visele,sa ne ascultam glasul inimii si sa traim viata pe calea noastra. Nu trebuie sa ne lasam influentati de gura lumii. Orice ai face vei fi judecat,asa ca nu ai decat sa traiesti dupa propriile reguli,acelea care te fac sa fii fericit.

      Ștergere
    2. Sunt total de acord cu tine, Beti Popescu, deoarece Alchimistul este romanul calatoriei si al vieitii, al necunoscutului si al previzibilului, al inoportunului si al destinului. Santiago este protagonistul romanului si cel in care fiecare lector se poate regasi cu usurinta. Drumul lui este o metafora, un simbol al vietii, un model de soarta corect respectata,imbold la cunoastere, curaj de a visa si curaj de a vedea lumea asa cum este ea. Este un roman al realitatii, dar al realitatii adevarate, adica a vietii si a unei societati care vede mai presus de orice binele din om, frumosul din om, divinitatea din om. Aceasta este realitatea Alchimistului si realitatea ”reala”, a fiecaruia dintre noi. Povestea aproape fantastica a lui este, in fapt, povestea fiecarui vraci din noi:romanul acesta indeamna la cautarea si aflarea aurului din noi, la transformarea suprema, adica a sufletului. De aceea, sunt de parere ca istoria aceasta a lui Santiago este istoria bunului simt. DA! A bunului simt, a simtului de a cauta, de a gasi, de a pastra, de a valorifica…

      Ștergere
  4. părerea mea personală este că aceasta opera defineste conceptul de calatorie, deoarece in aceasta opera protagonistul, Santiago, intră într-o nouă treaptă a vieții, una in care devine mai matur si mai înțelept.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt de acord cu tine deoarece opera "Alchimistul", de "Paolo Coelho" dezvolta tema "aventura si calatorie" prin peripetiile lui Santiago care calatoreste din localitatea natala pana la piramide, unde spera sa gaseasca o comoara.
    Personajul se incadreaza in tipilogia aventurierului, fiind capabil sa lase in urma tot si sa porneasca intr-o calatorie care sa-i indeplineasca legenda personala.
    Legenda personala a personajului principal este aceea de a-si indeplini visul. El isi vinde oile si paraseste casa, sfatuit de un rege intelept, lasand totul in urma, dovedind ca el isi dorea foarte mult asta. In calatoria lui, el intalneste multe personaje care vor sa-l ajute si care vor sa-l descurajeze, dar totusi el nu se lasa batut, maturizandu-se cu timpul.
    Urmand exemplul lui Santiago, si noi am putea sa ne gasim legenda personala si sa ne indeplinim visul. Totusi legenda personala nu inseamna numai sa-ti indeplinesti visul, ci sa te bucuri de drumul parcurs pana acolo.
    In aceasta opera mai apar si elemente de suspans si neprevazut, eroul intrand in contact cu civilizatii diferite.
    Santiago este protagonistul principal si cel in care fiecare lector se poate gasi cu usurinta. Drumul lui este un model bun de respectat. Romanul acesta indeamna la calatoria si aflarea aurului din noi.
    Mi-a placut foarte mult unul dintre mesajele pe care le transmite textul, si anume acela de a ne realiza destinul pentru a fi fericiti.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Eseu argumentativ "Balta-Alba"-Vasile Alecsandri

"Maitreyi" - tema iubirii

Eseu argumentativ-"Lostrita"