Alchimistul- de Paulo Coelho

                    Opera "Alchimistul" de Paulo Coelho este specie a genului epic in care autorul isi exprima in mod indirect gandurile, ideile si sentimentele prin intermediul personajelor si al actiunii.
                    Scrisa in 1988,"Alchimistul" este cea mai cunoscuta carte a scriitorului brazilian Paulo Coelho. Este publicata in mai 1993 de Harper Collins, incadrandu-se in tema generala a aventurii si calatoriei.
                    Romanul prezinta viata si peripetiile personajului principal Santiago, un tanar oier, care in urmarea drumului sau spre comoara visata porneste intr-o calatorie, in cautarea LEGENDEI PERSONALE.
                    Opera trateaza pe langa tema calatoriei si a aventurii si tema iubirii, iar motivele care sustin aceste teme sunt: motivul calatoriei initiatoare si a descoperirii de sine, motivul oierului, motivul visului si multe altele care au rolul de al face pe Santiago, personajul principal, sa descopere lumea si sa se descopere pe el. 
                    Titlul romanului "Alchimistul" reprezinta indrumatorul personajului principal, in sens restrans, filozoful, omul care imbina elemente astrologice si mistice, iar in sens larg, el reprezinta un magician, un vrajitor cu rol de calauza.
                    Personajul Santiago, de altfel si protagonistul operei reprezinta oierul increzator, hotarat si plin de speranta. Drumul lui simbolizand o metafora, un simbol al vietii, un model de viata corect respectata, imbold de cunoastere, curaj de a visa si curaj de a vedea lumea asa cum este ea.
                    Astfel, eu sunt de parere ca romanul "Alchimistul" de Paulo Coelho surprinde perfect tema calatoriei si a aventurii, intr-o opera originala din care rezulta ca universul desi conspira, o face pentru implinirea visului tau. 

Comentarii

  1. Sunt de acord cu spusele colegului meu. O dată la câteva decenii, apare o carte care schimbă pentru totdeauna viața cititorilor săi. „Alchimistul” de Paulo Coelho,o carte, uluitoare prin simplitatea și înțelepciunea ei, este despre un păstor pe nume Santiago care își părăsește casa din Spania, aventurându-se în Africa de Nord în căutarea unei comori îngropate în Egipt. În drumul său, acestă își întâlnește jumătatea, dar îl cunoaște și pe alchimist, cel care îl ajută să-și înplinească legenda personală.
    Un alt argument este că romanul menține suspansul. Nimeni nu știe care este comoara sau dacă Santiago poate depăși obstacolele întâlnite în deșert. Dar ceea ce începe ca o aventură copilărească pentru a descoperi locuri exotice și bogății materiale se transformă într-o călătorie inițiatică, băiatul dobândind bogății spirituale.
    În concluzie, cartea m-a captivat prin profunzimea experiențelor relatate. Plină de sevă, evocatoare și profund umană, povestea lui Santiago este un etern îndemn pentru a ne asuma responsabilitatea asupra propriei vieți, realizând că suntem făuritorii propriului destin și pentru a ne asculta inima.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu tine, Edi, în ceea ce privește fascinarea cu care citești cartea și profunzimea ei, dar consider că aceasta carte ne învață să ne urmam instinctul, să ne urmam Legenda Personală și să fim atenți la detalii deoarece cheia către fericire se ascunde în spatele unor uși care sunt foarte aproape de noi, cum a fost și în cazul lui Santiago-în vis. Drumul pe care îl parcurge băiatul este intr-adevăr o călătorie și întărește și mai mult conceptul temei. Însă,această călătorie nu este una simplă, datorită faptului că ne duce cu gândul la cunoaștere, la nevoia de a ieși din obisnuința zilnică. De asemenea, Santiago întâlnește dragostea adevărată și este pe cale să renunățe, mesajul transmis de acest fapt fiind unul subtil care sugerează că trebuie să nu ne oprim din drum pentru că este viitorul nostru sau să îl continuăm împreună cu ceea ce întalnim, fapt pe care îl săvârșește si Santiago.
      În concluzie, pot spune că opera ”Alchimistul” se încadreaza în tema”aventură și călătorie”, acest text schimbându-mi modul de gândire prin simplul fapt de a nu ne da bătuți niciodată, luptând mereu pentru a ajunge acolo unde ne-am propus.

      Ștergere
  2. Pe langă vorbele colegilor mei, mai pot adăuga faptul că în spatele unei povești banale se ascunde o întreagă filozofie.Ceea ce trasmite cartea este că adevăratele comori sunt chiar sub ochii noștri, dar dorința aprigă de a le căuta nu te lasă să le observi ,și că uneori e nevoie să străbați o lume întreagă pentru a descoperi că tot ce este mai frumos , este chiar sub ochii tăi. Nu știu dacă ați observat, dar băiatul dupa ce a trecut prin atâtea peripeții și în final a descoperit că a străbătut drumul pentru a afla ceea ce știa, totuși nu e dezamăgit, ci e fericit că datorită acestei experiențe,câștigând mult mai mult decât averea, și aici mă refer la iubire, prietenie, experiență, maturitate și în același timp și-a îndeplinit dorința pe care o avea de mic, de a calatori și de a descoperi locuri noi.
    Această carte conține multe învățături despre viață, care sunt însă prezentate sub formă de metafore , dar sunt foarte utile în viață.Consider că fiecare dintre noi se poate regăsi în această carte deoarece poți găsi pasaje care îți vor suna cunoscut din propria experiență.
    Am învățat că niciodată nu trebuie să renunț la propriile vise și că dacă îmi voi continua drumul, într-o zi îmi voi îndeplini legenda personală.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt de acord cu tine, Andrei, în ceea ce priveşte mesajul acestei opere, deoarece Paulo Coelho îi îndeamnă pe oameni să lupte pentru îndeplinirea propriului destin, luptă care va duce la fericirea noastră.
    Pe de altă parte, mesajul romanului este şi de a porni într-o călătorie, căci pe parcusul acesteia vom descoperi societăţi diferite, culturi şi civilizaţii care ne vor schimba, într-o anumită măsură, viziunea despre lume. Consider că, fiind protagonistul unei călătorii, scopul pe care îl ai este de a înmagazina cât mai multe cunoştinţe despre locurile din intinerariul tău. Cu alte cuvinte, este vorba despre bogăţiile pe care le acumulezi, fie ele materiale sau spirituale. În drumul său, tânărul Santiago găseşte comoara din visul său, dar ajunge să înţeleagă ce înseamnă iubirea adevărată, în momentul când o întâlneşte pe Fatima, precum şi înţelepciunea pe care o dobândeşte cu ajutorul Alchimistului, deoarece acesta este cel care îl îndeamnă sa asculte natura şi să facă parte din ea, dezvăluindu-i astfel secretele alchimiei.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Eseu argumentativ "Balta-Alba"-Vasile Alecsandri

"Maitreyi" - tema iubirii

Eseu argumentativ-"Lostrita"