Eseu argumentativ ”Ițic ștrul, dezertor”- Liviu Rebreanu

Confruntarea etică este reprezentată de conflictul înterior individual trăit de o persoană atunci când își încalcă principiile propriului sistem de valori. Conflictul civic este conflictul exterior pe care o persoană îl trăiește, găsindu-se în dizarmonie cu cei din jurul său. Sugestive în acest sens sunt operele: ”Pădurea Spânzuraților” scrisă de Liviu Rebreanu, ”Antigona” scrisă de Sofocle și ”Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” scrisă de Camil Petrescu.
În opinia mea, una dintre operele care a reușit într-o manieră deosebită să transmită cititorului profundele semnificații ale acestei teme este nuvela  ”Ițic ștrul, dezertor”, scrisa de Liviu Rebreanu în anul 1919, fiind publicată pentru prima dată în ”Sburătorul”.
În primul rând, personajele suferă conflicte interioare puternice, fiind navoite să facă alegeri radicale și transformând opera într-una în care suspansul se află la cote maxime. Îțic Ștrul și Ion Ghioagă, protagoniștii acestei nuvele, dezvoltă conflicte etice și civice din cauza războiului și a noului locotenent sub a cărui conducere se află. Ghioagă este nevoit să-și omoare prietenul, la porunca locotenentului antisemit ce-l declară pe Îțic ca fiind dezertor. Căprarul își conduce camaradul într-o pădure din apropierea taberei inamile și îl părăsește acolo, căci nu avea curajul să-l omoare. Îțic se gândește să se ducă acasă sau inapoi în armata sa, dar renunță la idee deoarece acesta era deja considerat un trădător și avea să-și facă familia de râs. Finalul operei este descris într-o manieră originală, sinuciderea lui Ițic fiind prezentată ca cea mai bună solușie pentru a se elibera de presiunea generată de situația în care se afla.
În al doilea rând, tema conflictelor etice și civice este clasică, punând în lumină expresia ”vinovat fără vină” și dezvoltând drama suspectului în care nu se investește încredere, a ostașului devotat, patriot. Mesajul direct pe care îl transmite nuvela este că nu contează în ce armată lupți, nu contează cu cine te înfrunți pe câmpul de bătălie, atâta vreme cât inamicul e chiar lângă tine.
Pe de altă altă parte, Îțic întruchipează tipologia omului ce pune mai presus de viață onoarea, trăsătură specifică acestor timpuri, care îl conducea în cadrul vieții militare. El a învățat să-și învingă timiditatea și teama de eșec prin acest gest de brarură.

În concluzie, originalitatea operei este accentuată de ideea modestiei, prin simplul fapt că sentimentul onoarei este mai important decât viața descris cu ajutorul conflictelor etice și civice prezentate în această carte.

Comentarii

  1. Consider ca opera "Iţic Strul, dezertor" se remarca deoarece surprinde într-un mod deosebit confictele etice si civice, punând in prim-plan nationalismul si antisemitismul.
    In primul rand, protagonistul este un soldat evreu, determinat sa demonstreze ca poate sa fie curajos. Astfel, Itic se straduieste sa fie un soldat bun, dar antipatia locotenentului pentru el ii distruge visele. Itic Strul are un conflict civic cu superiorul sau , acesta din urma dorindu-i moartea soldatului fara a avea un motiv intemeiat.
    In al doilea rand, soldatul insarcinat cu uciderea evreului, Ion Ghioaga, are un conflict etic, deoarece nu se poate convinge sa isi omoare camaradul, un om care il ajutase in trecut, imprumutandu-l cu o suma de bani. Căprarul îl obliga pe Itic sa faca o alegere dificila, astfel, observandu-se conflictul etic al evreului. Itic, fiind acum intitulat „dezertor”, are de ales intre a se intoare in armata si a fi ucis sau a merge acasa si a-si dezamagi familia, fiind o rusine in satul sau. Itic Strul alege sa se sinucida, pastrandu-si astfel onoarea curata.
    In concluzie, opera lui Liviu Rebreanu m-a impresionat ,deoarece ilustreaza intr-o maniera unica conflictele etice si civice.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu tine, Alex!
      În primul rând, cartea aceasta evidențiază încurcătura pe care o determină locotenentul între cei doi prieteni, astfel creând diferite conflicte etice sau civice. Atât Îțic, cât și Căprarul au fiecare câte un conflict etic. Îțic se întreabă pe tot parcursul drumului de ce Căprarul are un comportament diferit în timp ce Ion Ghioaga își pune sute de semne de întrebare în legătură cu ceea ce ar trebui să facă.
      În al doilea rând, antisemitismul se confruntă cu solidaritatea umană în această carte. Sentimentul ostil față de evrei al locotenentului îl face pe acesta să-și dorească moartea lui Ițic, pe când părerea de rău pentru greutățile alora a Căprarului în protejează într-o oarecare măsură pe acesta. Cu toate acestea, Îțic tot alege moartea deoarece onoare pentru acesta valorează mult mai mult decât viața sa.
      În concluzie, îți dau dreptate și afirm cu tărie că această operă prezintă extrem de bine conflictele etice și civice.

      Ștergere
    2. Pe lângă ceea ce ați precizat voi,Alex și Roxana,aș vrea să mai adaug faptul că în operă este prezent motivul alegerii. Putem observa că în nuvelă, există o îmbinare perfectă între conflictele civice si cele etice prezente în text. Pe de-o parte că soldatul Ghioadă oscilează între a-şi face datoria, îndeplinind ordinele superiorilor săi și admirația față de prietenul său. Aceeași dramă se identifică și în trăirile superioare ale lui Ițic pentru care sentimentul onoarei este mai important decât viața însăși.
      Totuși în ultimele sale clipe, Ițic vrea să moară demn, fără ca onoarea să-i fie pătată de actul dezertării,silindu-l să apeleze la unica portiță de ieșire din criză: sinuciderea.Totuși, sinuciderea nu este un act de lașitate, ci unul de curaj.
      Am spus ,astfel,tot ceea ce mai aveam de adăugat la lucrurile pe care voi le-ați zis.

      Ștergere
  2. Razboiul nu apare ca un simplu fundal al unei drame, care s-ar fi putut petrece, eventual, si in alte cadre. El e factorul care declanseaza sistemul dilemalic aglomerand motivele sociale, nationale si psihologice si impunand alternative corespunzatoare (Aurel Martin). Nuvela aduce o concentrare stransa in compozitie. Timpul, spatiul si personajele, elemente definitorii pentru actiune, isi impletesc atributele, concurand la realizarea analizei psihologice, desavarsit implinita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu tine, Cristi!
      "Ițic Ștrul,dezertor" este istoria vieții unui evreu din armata româna în timpul Primului Război Mondial,trimis de către noul comandant la moarte,către linia frontului,cu căprarul Ghioagă,pentru a i se înscena o dezertare.
      Ceea ce m-a impresionat,a fost relația dintre Ițic și caporal.Ghioagă și Ițic sunt prieteni în viața de toate zilele,dar războiul schimbă aceste relații.De obicei,războiul ar trebui să pună în evidență calități superioare ale oamenilor angajați într-un conflict atât de mare ca războiul:spiritul de sacrificiu,vitejia, solidaritatea.Din nefericire,aici nu se intâmplă așa:asupra lui Ițic se abate furia devastatoare a locotenentului.Caporalul Ghioagă este pus într-o situație dilematica:fie să-l omoare pe Ițic,pentru că acesta fusese declarat dezertor,fie să-l apere,devenind el însuși dezertor.Soluția pe care o alege este intermediara:îl lasă pe Ițic să se predea dușmanilor,pentru că aceștia ar trata mai omenos prizonierii de război.Ițic,tipologia omului laș,făra putere de supraviețuire pe câmpul de lupta,devenit pe neașteptate al nimănui,alege moartea,scăpând astfel de rușine.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Eseu argumentativ "Balta-Alba"-Vasile Alecsandri

"Maitreyi" - tema iubirii

Eseu argumentativ-"Lostrita"