Adam și Eva - de Tudor Arghezi

Această operă face parte din volumul „Versuri de abecedar”,unde apar informații in plus despre volumul “Tablouri biblice”.
În primul rând,din numele volumului reiese că substantivul “versuri” arată încadrarea într-un gen literar ,în timp ce trimiterea la abecedar,care amintește de prima carte de învățătură a copilăriei,îl ajută pe cititor să înțeleagă viziunea originală a lui Arghezi,care explică pe înțelesl copiilor mici noțiunile religioase.
De asemenea,acțiunea în acest text este construita pe conceptul de joc,jocul cu niște cuvinte cât mai expresive prin care autorul dă naștere operei literare,jocul divinității care încearcă să-și alunge singurătatea concepând doi copii plini de energie,și jocul lui Adam si Eva , care ajung să-și julească nasul prin urzici.
Pe de o parte,ineditul vocabularului folosit de Tudor Arghezi se relevă prin termenii „scuipat,zbanghiu ,se julea”. Tânărul Adam apare într-o ipostază copilăroasă,caracterizat prin epitetele :”trandav,naravas,somnoros,zbanghiu”.
Pe de altă parte,Adam iese atlfel decât și-a dorit Dumnezeu din cauza neatenției acestuia ,se observă astfel nerespectarea canalelor religioase,făcând poezia originală și în același timp mai accesibilă celor mici.
În al doilea rând,motivele literare întăresc apartenența operei in tema joc și joacă.
Motivele literare din acest text sunt reprezentate de motivul copilăriei,motivul creeării,motivul neatenției.
Câmpurile semantice ajută și ele la descrifrarea temei.Astfel, sunt prezente : câmpul lexical al trăsăturilor copiilor mici:” trandav,naravas,somnoros,zbanghiu”.
În opinia mea,opera „Adam și Eva” se încadrează în tema joc și joacă,deoarece Arghezi prezintă Biblia pe înțelesul celor mici.

Comentarii

  1. Sunt de acord cu tine si consider ca argumentele sunt destul de solide pentru a sustine concluzia.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

"După melci " de Ion Barbu - Eseu argumentativ

Eseu argumentativ "Balta-Alba"-Vasile Alecsandri