Itzic Strul,dezertor

Tema  este  construita  dintr-un domeniu, o idee, un sentiment , în jurul carora se încheaga actiunea unei opere artistice.Cateva opere reprezentative ale temei confruntari etice si civice sunt :Mara,Padurea Spanzuratilor,Moara cu Noroc,Itzic Strul ,dezertor.
Cea mai reprezentativa opera dintre toate este Itzic Strul,dezertor . Ițic Ștrul, dezertor este o nuvelă scrisă de Liviu Rebreanu, apărută în Sburătorul în 1919 și în volum în 1921.Liviu Rebreanu a fost un prozator si dramaturg roman si membru al Academiei Romane, acesta traind doar 58 de ani.
Consider că “Ițic Ștrul, dezertor” este o operă reprezentativă pentru tema “Confruntări etice și civice” întrucât este surprinsă drama trăită de cei doi camarazi pe drumul către despărțire.
In primul rand firul narativ al nuvelei este in stransa legatura cu tema:Ițic Ștrul și comandantul său mergeau într-o misiune de patrulare. Se opresc și fac o pauză, în care Ițic încearcă să facă conversație cu "domnul căprar", dar acesta era ursuz..
Ițic Ștrul se întreabă ce se întâmplă cu acesta. Se gândește că poate e din cauza pericolului acestei misiuni.Cei doi se cunoșteau de multă vreme. Căprarul își aduce aminte de o datorie mai veche către Ițic Ștrul, lucru care îl determină pe Ițic să-l suspecteze și mai tare pe prietenul său..
Începe să pândească mișcările căprarului în speranța că va afla ce se întâmplă. Îndrăznește și întreabă până la urmă despre ce e vorba, dar căprarul îl liniștește și cei doi continuă mersul.
La un moment dat Ițic cade într-o groapă, fapt ce îl liniștește pe căprar, care devine mai vorbăreț și începe să povestească cu Ițic întâmplări de demult. Ițic îl suspectează acum pe căprar că urmează să-l omoare, dar se înșală.
Ajung într-o poiană, Ițic își dă seama că sunt chiar în fața regimentului lor. Căprarul îi spune acum despre ce este vorba: primise ordin să-l împuște pe Ițic și să-l dea dezertor, dar deoarece erau prieteni, îi oferă o alternativă: dezertarea propriu-zisă.
Căprarul pleacă , iar Ițic se spânzură, refuzând trǎdarea.

In al doilea rand ne sunt prezentate conflictele etice si civice care sunt prezente pe toata durata nuvelei.
Caprarul traieste numerase conflicte etice pe durata calatoriei alaturi de Itzic deoarece acesta este nehotarat de alegerea dintre:indeplinirea poruncii primite si salvarea bunului sau prieten.
Itic,un personaj slab,fara putere de supravietuire ,devenit pe neasteptate fiinta a nimanui traieste un puternic conflict civic deoarece acesta trebuia sa aleaga intre moarte si rusinea de semenii lui in urma dezertarii.In opera ni se spune ca Itzic nu ar fi putut traii in rusine asa ca se spanzura de ramura unui brad cu cureaua de la pantaloni.

In concluzie, opera ,,Itzic Sturl,dezertor’’ de Liviu Rebreanu se incadreaza in tema confruntari etice si civice ,iar prin originalitatea sa debordanta si mijloacele de expresivitate care au compus acest text m-a impresionat profund.

Comentarii

  1. Trebuie să fiu de acord cu tine, Edi! Personajele chiar suferă conflicte interioare puternice, fiind nevoiți să facă alegeri radicale și transformând opera într-una în care suspansul este la cote maxime.
    Totuși, consider că Ghioacă a ținut cont de prietenia și datoria pe care o are față de camaradul său în rezolvarea conflictului care îl apăsa. El are puterea și curajul de a-l ucide pe Ițic Ștrul, însă realizează că acesta a fost mereu alături de el, indiferent de gradele militare care îi diferențiau și face alegerea cu inima. Ghioacă, într-un fel, sfidează ordinul dat de comandantul său antisemit în favoarea colegului și, cel mai important, prietenului său Ițic Ștrul.
    De asemenea, Ițic a pus mai presus de viață onoarea care îl conducea în cadrul vieții miltare și a învățat să-și învingă timiditatea și teama de eșec prin acest gest de bravură. Sinuciderea este considerată de cele mai multe ori un act de lașitate, însă, în această operă, ea dovedește curajul lui Ițic de a-și ajuta prietenul și, în același timp, de a-și păstra onoarea.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

"După melci " de Ion Barbu - Eseu argumentativ

Eseu argumentativ "Balta-Alba"-Vasile Alecsandri