Argumentare "Pădurea Spânzuraților"

 
              Argumentare  Pădurea spânzuraților de Ioan Slavici


      Confruntările cu ceilalți oameni și confruntările cu noi însuși sunt nelipsite din viața omului.Cu fiecare pas făcut în viața  apare cate un impas peste care trebuie să trecem ,fie aceesta o persoană sau o alegere pe care trebuie să o luam și care ne poate schimba viața. Aceste 2 tipuri de confruntari ,împreuna,formeaza o tema foarte importanta atât în literature universală ,cât și în literatura românească,care sunt întalnite în diverse opere ,precum "Mara" de Ioan Slavici ,"Antigona" de Sofocle,"Vocile noptii",de Augustin Buzura.
    Unul dintre romanele care pe mine m-a atras prin felul de a antrena cititorul si modului în care încearca să recreeze realitatea intr-un mod personal este opera Pădurea spânzuraților de Liviu Rebreanu.În scrierea acestui roman ,Rebreanu a vut drept  sursa de inspiratie o fotografie care prezenta o pădure de cehi spânzurați,propria experientă de trecere ilegala a granitei ,dar mai ales întamplarea cu spânzurătoarea fratelui său ,despre a cărui moarte autorul a aflat mai târziu și a rămas marcat.
      Acest text se încadreaza făra nicio probelema în tema confruntărilor etice si civice datorită întamplărilor și mustrărilor de cinștiință ale personajului principal cu privire la trădarea propriei patri.
 Pe de o parte, opera Pădurea spânzuraților configurează un univers dominat de război și pândit de perspectiva morții prin spânzurare, prezentată chiar din primele scene ale romanului. Acțiunea romanului se petrece în timpul Primului Război Mondial. Romanul prezintă dilema morală a lui Apostol Bologa, un tânăr ofițer român din Armata Austro-Ungară, ce este trimis să lupte pe Frontul Românesc împotriva conaționalilor săi.După multe sentimenete trăite și încercări să ocolească această luptă ,el hotărăște că cel mai bun lucru ar fi să se ucidă.
Descrierea unei atmosfere cenușii a zilei de toamnă deschide simbolic drumul în conștiința lui Apostol Bologa.. Moartea devine ,astfel, o izbăvire, căci absoarbe eroul de orice posibilă mustrare de conștiință.
Pe de alta parte, pe fondul conflictului militar apare conflictul interior al lui Apostol Bologa, care nu reușește să se elibereze de imaginea grotescă a oamenilor spânzurați de copaci. De aici provine și titlul romanului, care surprinde perfect atât peisajul exterior, cât și ceea ce se petrece în sufletul protagonistului. Asemeni unui om rătăcit în pădure, dezorientat, care zărește copaci oriunde s-ar uita, locotenentul Bologa nu se poate elibera de imaginea spânzuraților, care îl urmărește pretutindeni. În conștiința lui Apostol Bologa se desfășoară și alte conflicte, precedate de incertitudini., totul datorita conflictului dintre popoare ce se lupta pentru a castiga suprematie. Apostol Bologa este in permanent in conflict cu sine insusi. Nimic nu este mai traumatizand pentru Bologa decat acest lent process de autocunoastere.
In plus, tema romanului o constituie tragedia romanilor transilvaneni obligati sa lupte, in primul razboi mondial, impotriva patriei natale.Pe un plan mai profund, aceasta este tragedia omului prins in cercul unui destin istoric nefast,ce il oblige sa aleaga intre datorie si sufletul sau de roman.
Așadar,prin toate caracteristicile prezentate mai sus pot afirma faptul ca ptin caracterul său inedit,această opera se încadrează în tema confruntărilor etice și civice.

Comentarii

  1. Sunt de acord cu argumentarea creată de tine. Aceasta este o operă care se încadrează perfect în această temă literară datorită caracteristicilor sale.
    În opinia mea Pădurea Spânzuraţilor ar trebui să fie considerată cea mai reprezentativă operă a temei confruntărilor etice şi civice a literaturii române. Este o lucrare in proza, de mare amploare în care acţiunea se desfăşoară pe mai multe planuri. Conflictul este puternic si bine marcat de personajele care sunt foarte complexe. Pe un plan mai profund, în această operă este prezentată tragedia omului prins în cercul unui destin istoric nefast.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu părerea ta ,deoarece și eu cred că Pădurea Spânzuraților ar trebui să fie considerată cea mai reprezentativă operă a temei confruntarilor etice și civice , prin simplul motiv că romanul este o evocare realistă și obiectivă a primului razboi mondial în care accentul cade pe condiția tragică a unui român care este silit să lupte sub steag străin împotriva propriului neam. În opinia mea geneza romanului Pădurea spânzuraților are ca punct de plecare o experiența reală aceea a morții propriului frate prin spânzurare.
      În concluzie romanul “Padurea Spânzuraților“ este o operă care aparține temei confruntări etice și civice, care merită citita.

      Ștergere
    2. Aceeasi opinie o am si eu. Opera "Padurea Spanzuratilor" este foarte reprezentativa pentru tema enuntata de tine.

      Ștergere
    3. intr-adevar opera "Padurea Spanzuratilor" este o opera reprezentativa pentru tema conflictelor etice si civice, deoarece se creeaza unicersul luptelor interoare si al celor civice, iar in centrul acestuia aflandu-se protagonistul.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

"După melci " de Ion Barbu - Eseu argumentativ

Eseu argumentativ "Balta-Alba"-Vasile Alecsandri