Eseu argumentativ "Balta-Alba"-Vasile Alecsandri

   Călătoria poate însemna   fugă, cercetare, migrare, atac războinic, căutare, transhumanță, dar simbolismul călătoriei, extreme de bogat, se  rezumă  totuși  la  căutarea adevărului  și descoperirea unui  centru spiritual.
    În “Epopeea lui Ghilgames” eroul călătorește în scopul  de a dobândii nemurirea, astfel călătoria devine simbolul dorinței arzătoare. În Evul Mediu călătoria era simbolul bărbăției pentru cavalerul dornic de a-i fi  recunoscute calitățile(“Cavalerii mesei rotunde de la curtea  regelui Arthur”).În iluminism, călătoria era fructificată drept un pretext  în ironizarea și satirizarea diferitelor aspect ale societății (Călătoriile lui Guliver)
   Povestirea “ Baltă Alba”  fost scrisă  în vara   anului 1847, fiind publicată în 1849 în   “Calendarul pentru romani”  și 1855 in”Romania  literara”. Opera reprezintă un jurnal de călătorie , principalul personaj relatând gândurile  trăirile din Valahia. 
   Vasile Alecsandri,, diplomat și scriitor a luat parte la mișcarea revoluționară în 1848 și a fost cel mai important reprezentant al generației pașoptiste în literatură și cultura română. 
   Narațiunea “Balta Alba”se remarcă prin abordarea inedită a motivului călătorului străin după modelul scriitorului francez Mosque care  a folosit acest procedeu în “Scrisori persane”. Acest motiv presupune construirea unui personaj care vine dintr-o altă zonă geografică  fiind deci mai atent la toate detaliile specifice zonei respective. Eroul lui Alecsandri are în plus ocupația de pictor, fiind mai sensibil la frumos și la tot ce e specific zonei. 
    Operă “Balta Alba” are structura unei povestiri în ramă. Astfel narațiunea debutează cu relatarea făcută de către un prieten de-al pictoruui care surprinde întâlnirea unor amici ce fumează mult, delectându-se cu relatarea unor amintiri. Prin tehnica inserției, primul narrator îi cedează funcția relatării celuilalt personaj-narator care va deveni subiectiv și va prezenta povestirea propriu-zisă despre o călătorie de la Parisla Marea Neagră. Aici are parte de o călătorie nebună  cu o căruță primitive din care cade de câteva ori.Când a ajuns la destinație francezul speră doar să scape de salturile căruței, speră să mănânce și să se odihnească , însă lăsat în pustietate acesta este găzduit  numai de un birjar care îi oferă  un pat de scânduri ce reușește doar să i incomodeze somnul.Surprinzător, dimineață se trezește într –un zgomot infernal  și o atmosferă de carnaval comparativ cu seara trecută. Află că Baltă Albă este locul unde oamenii se strângeau și se ungeau cu nomol crezând că acesta le va vindeca bolile.Francezul  se  plimbă cu un vapor ce era de fapt o plută, lucru care-l amuză,   iar seară participă la un bal unde întâlnește și câteva personane care cunosc  limba franceză.Călătorul se întoarce în Paris cu o impresie bună și una mai puțin bună despre Valahia.
   Textul e punctat de comentarii glumețe și doar stimulează disperarea. Observațiile cu caracter critic privesc stadiul de înapoiere al Valahiei comparativ cu alte țări ale Europei.

   În concluzie, surprizele călătorului francez sunt atât de inedite  încât i se pare că trăiește atmosfera unui basm oriental. Călătoria surprinde viața socială din principatele românești de la mijlocul secolului  XIX.

Comentarii

  1. Îmi place cum ai argumentat această operă scrisă de o mare personalitate a literaturii române. Fără doar şi poate, "Balta Albă" este una dintre operele mele preferate care se încadrează în această temă a aventurii, potrivită adolescenţei. Datorită faptului că înca de la primele contacte cu Valahia , personajul principal înregistrează pitorescul şi contrastele cu umor amar , uneori cu un umor care face loc unui sentiment de voie buna , lucru care este binevenit , în opinia mea, în orice creaţie literară. Personajul este copleşit de povara contrastelor existenţei româneşti , pe care a încercat să le pătrundă ,să facă o împăcare între realitatea obiectivă şi înţelegerea sa . Textul este punctat de comentarii glumeţe şi doar simulează disperarea francezului. Aşadar, argumentarea facută de tine este agreată de mine prin modul în care ai punctat fiecare caracteristică a acestei opere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe langa cele prezentate mai sus, în povestirea Balta Albă, predomină ca mod de expunere narațiunea ce se poate intercala cu monologul, protagonistul relatându-le celorlalți evenimentele la care a participat în timpul unei călători. Farmecul relatării este conferit atât de întâmplarea în sine, cât mai ales felul în care este relatat, povestitorul reușind să capteze atenția și să stârnească interesul auditoriului.
      Caracterul de povestire în ramă este evidențiat prin posibilitatea de indentificare a doi naratori. În rama povestiri, narator este un localnic care fixează timpul, locul și atmosfera din grupul de prieteni, cel de-al doilea narator fiind pictorul francez care relatează la peroana întâi, evenimente la care a participat ca protagonist.

      Ștergere
    2. Din punctul meu de vedere, în povestirea Balta Albă, predomină ca mod de expunere narațiunea ce se poate intercala cu monologul, protagonistul relatându-le celorlalți evenimentele la care a participat în timpul unei călători. Farmecul relatării este conferit atât de întâmplarea în sine, cât mai ales felul în care este relatat, povestitorul reușind să capteze atenția și să stârnească interesul auditoriului.
      Caracterul de povestire în ramă este evidențiat prin posibilitatea de indentificare a doi naratori. În rama povestiri, narator este un localnic care fixează timpul, locul și atmosfera din grupul de prieteni, cel de-al doilea narator fiind pictorul francez care relatează la peroana întâi, evenimente la care a participat ca protagonist.

      Ștergere
  2. Sunt de acord cu tine deaorece in opera ''Balta Alba'' este prezentata calatoria unui pictor francez in Valahia pentru a vizita faimoasa Balta Alba.
    Aceasta opera m-a impresionat datorita felului in care Vasile Alecsandri foloseste motivul calatorului strain pentru a descrie peisajele pe care pictorul le vede in calatoria lui.Deoarece el este francez de origine,pictorul vede dintr-o alta perspectiva frumusetea tarii vizitate astfel fiind mai atent la detalii decat un locuitor al Valahiei.
    De asemenea m-a impresionat viziunea pictorului asupra locuitorilor,pe care la inceput ii credea canibali,dar care intr-un final s-au dovedit a fi oameni obisnuiti,prietenosi dar cu obiceiuri diferite.
    Astfel Vasile Alecsandri reuseste sa scrie o opera care merita citita.

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Buna ,ma puteti ajuta cu un text argumentativ despre impresiile pe care le-ai avut in timpul calatoriei .Unargument sa faca trimitere la textul balta alba si un argument la impresia noastra !urgent va rogggggggggggg

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

"După melci " de Ion Barbu - Eseu argumentativ