"Maitreyi" - tema iubirii

            Consider că iubirea este cel mai puternic sentiment de care omul este capabil, o trăire care îl poate schimba radical. Din iubire, oamenii se sacrifică pe sine, abandonează egoismul care îi constrânge, şi se dăruiesc celor de lângă ei în mod necondiționat.                            Barierele sociale, etnice, religioase, culturale şi de civilizație sunt separate de puterea iubirii care uneşte două persoane diferite, aşa cum se întâmplă şi în cazul cuplului Maitreyi-Allan din romanul scris de Mircea Eliade "Maitreyi".
             Remarc faptul că Mircea Eliade abordează tema iubirii în roman conform filozofiei buddhiste: o iubire spiritualizată prin care se reface armonia cosmică. Astfel "Maitreyi" reprezintă povestea tulburătoare a unei iubiri care se înfiripează prin etape, şi în care personajul narator descoperă puterea revelatoare a iubirii.
             Maitreyi şi Allan acumulează treptat senzații şi sentimente: "o observam şi mă lăsam prins de privirile ei,de acea voință fluidă."
             Dacă urmărim traiectoria capricioasă a iubirii dintre cei doi, putem observa comportamentul lor în care alternează luciditatea şi tulburarea, gesturi tandre, izbucniri neaşteptate, foarte abil camuflate.
              Odată declanşată iubirea, povestea capătă o fluență delirantă. Iubirea celor doi continuă, într-o nouă etapă, cea a logodnei secrete, săvârşită în natura exotică a Bengalului, cu solemnitatea şi incantația vechilor poeme indiene.
              Raționalul Allan este derutat de senzualitatea fetei, care îi spune că sufletul cunoaşte mai multe feluri de dragoste.
Îndrăgostită pentru întâia oară de un pom, apoi de tânărul care îi aduce în dar o coroniță, pentru ca după aceea să-şi promită inima lui Tagore, Maitreyi, îi lasă impresia lui Allan că se joacă cu sentimentele.
              Allan înțelege treptat că iubirea se conturează diferit în cele două mentalități pe care ei le reprezintă. Europeanul are o perspectivă egoistă asupra lumii, iar Maitreyi spritualizează totul în jurul ei. Jocul delicat al iubirii fetei, care înțelegea atât de profund misterele cosmice, îl vrajeşte pe englezul nedesprins cu asemenea profunzimi. Tânărul e atras de inocența si rafinamentul fetei, vrea să o descopere cu tot ce e fascinant în viața ei.
             Observ cum protagonistul începe să renunțe la preconcepții. Simte că nu trăieşte o dragoste banală, ci iubirea absolută, capabilă să redimensioneze concepția sa existențială.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"După melci " de Ion Barbu - Eseu argumentativ

Eseu argumentativ "Balta-Alba"-Vasile Alecsandri