Fantasticul




                         Fantasticul deschide orizontul spre o lume imaginară în care orice este posibil. Acesta are la bază realitatea, pe care o prelucrează creând un univers ficțional.
                         Tema fantasticului este întâlnită în literatura mai ales în basme, unde personajele capătă diferite forme și au adesea puteri magice. Supranaturalul este unul dintre cuvintele care descriu această temă, el reprezentând toate elementele care nu pot sau nu par a fi reale. Existenta unui lucru supranatural într-o operă literară conduce cititorul spre o stare uneori de dubiu, de respingere sau chiar de teamă, fantasticul situându-se pe teritoriul miraculosului. În astfel de scrieri literare se încercă convingerea oamenilor că ceea ce se prezintă este absolut real și că nu este doar o creație a imaginației autorului, deși nu întotdeauna credem cu desăvârșire că subiectul textului este real.
                          Astfel, fantasticul reprezintă tot ce nu poate fi real, este o lume în care normalul nu are ce căuta.
      

Comentarii

  1. Sunt de părere că fantasticul este un produs al fanteziei care, la rândul ei, exprimă nevoia omului de a se desprinde de condiționările lumii exterioare, pentru a se concentra asupra fantasmelor, viziunilor, obsesiilor de natură interioară.
    Pe de o parte, fantasticul este o categorie estetică deosebit de elastică și tolerantă. În acest sens, este fantastic tot ceea ce nu are legatură directă cu realitatea, ci cu visul, halucinația, iluzia, utopia. Fantasticul sfidează cronologia, principiile vietii, judecata rațională și pretențiile științelor.

    Pe de altă parte, acesta se învecinează cu magia, sacrul si miticul. Respinge verosimilul și verdictul, tolerează ceea ce este inexplicabil și refuză explicația. Lumea fantastică este o lume cu propria ei organizare, cu propriile ei condiții de existență, cu propria ei logică. Odată acceptat, fantasticul poate deveni un spațiu al unui alt tip de normalitate.
    Ar fi totusi prea mult să situam fantasticul în pur imaginar. Situația fantastică se naște în real, ea reprezintă un mod de a contrazice realul.
    Concluzionând, fantasticul reprezintă o lume creeată de noi, ceva artificial. Este lumea noastră proprie, care ne permite să evadăm din realitate și din viața cotidiană. Forma pe care o ia fantasticul depinde de caracterul fiecărei persoane.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu parerea ta ,fantasticul explorând spatiul launtric; el este legat de imaginatie si exprima iesirea din automatismele zilnice, abandonarea rutinei, "visul treaz al individului". Se stabilesc astfel relatii intre normal si supra-normal. Suprarealismul se dovedeste a fi cel mai reprezentativ curent ce contine fantasticul, în cea mai deplina forma a lui.Fantasticul este adesea legat de o atmosfera specială, de un fel de crispare la întâlnirea cu imposibilul.Frica este si ea adesea prezentă, fie în câmpul eroului, fie din dorința autorului de a provoca cititorilor.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

"După melci " de Ion Barbu - Eseu argumentativ

Eseu argumentativ "Balta-Alba"-Vasile Alecsandri