LOSTRITA-ARGUMENTARE


         Aceasta teama, fantasticul, semnifica irealul,care devine posibil doar in timpul acesta de opere, respectiv basmul prin care autorul evidentieaza intamplarile fantastice care se intampla in opera
         Opera "LOSTRITA" de Vasile Voiculescu apartine temei fantasticului deoarece prezinta caracteristici specifice.
          In primul rand, aceasta opera se incadreaza in tema fantasticului, deoarece intamplarile relatate justifica acest lucru. Astfel inceputul sta sub semnul fantasticului  povestindu-se o legena populara despre "dracul e balta" , care nu e decat o lostrita uriasa care "a ademenit multa lume", ea fiind nesatula de carne de om. Tanarul Aliman , fascinat de lostrita nadajduieste ca la un moment dat sa o prinda , dar o scapa,ramanad "buimac", cu gura cascata . Acesta ii simtea mereu povara si forma in mainile nedibace si in sufletul tulburat .Alimanse indragosteste de o fata in drumul cautarii lostritei ,dar cand vine vorba de momentul nuntii fata refuza, iar mama acesteia hotaraste ca cei doi nu se potrivesc . Nu dupa mult timp, acesta se indragosteste de alta fata , iar in noaptea nuntii aude zvonuri cum ca lostrita ar fi reaparut , si se arunca in apa dupa care o prinde in brate si se scufunda cu pestele.
        In al doilea rand, motivele leterare intaresc apartenenta operei in tema fantasticului. Unul dintre motive ar fi motivul nuntii, deoarece Aliman viseaza ca se va casatori cu lostrita si ca il va cununa un vrajitor. Un alt motiv este reprezentat de acest peste , Lostrita care desi nu era din clasa rechinilor sau a pradatorilor de mare,  era nesatula de carne de om.
         In concluzie, consider ca opera "Lostrita" ,scrisa de Vasile Voiculescu apartine temei fantasticului .

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"După melci " de Ion Barbu - Eseu argumentativ

Eseu argumentativ "Balta-Alba"-Vasile Alecsandri