Romeo si Julieta

 Iubirea este o temă a literaturii care a fascinat foarte mulţii scriitori de-a lungul timpului ,în perioada romantică însa fiind valorificată mai mult,surprinzând atât formele iubiri platonice,cât si cele ale pasiunii transformate în ură.Printre scriitorii pasionaţi de această temă se numără şi William Shakespeare.
    Probabil cea mai cunoscută poveste de dragoste a lumii este cea prezentată in opera"Romeo şi Julieta",care este o tragedie in cinci acte,avand la baza o poveste reală.Opera prezintă soarta a doi îndrăgostiţi care luptându-se cu destinul ajung la un final tragic:moartea amândurora.  Acţiunea piesei se petrece la Verona,protagonistii fiind descendentii a două familii,Montague şi Capulet,care se duşmănesc de moarte.Această operă începe cu îndragostirea celor doi tineri la un bal mascat.În aceeaşi noapte,Romeo caută un loc linistit unde să îşi limpezească gândurile şi ajunge din întamplare în apropierea casei Familiei Capulet,unde o aude pe Julieta strigându-i numele .Din acea seară cei doi au continuat să se întâlnească în acest fel,pe ascuns,mai târziu căsătorindu-se în secret.Cei doi întâmpină diverse obstacole,cel mai mare fiind duşmania dintre cele două familii.O altă problemă întâmpinată de ei o repreyintă faptul că tatăl  Julietei o obligă pe aceasta să se căsătorească cu Paris,ruda principelui,care era îndrăgostit nebuneşte de ea.Inima fetei,însă,aparţinea lui Romeo.Deoarece îl omorâse pe Tybalt,vărul Julietei,Romeo trebuie să părăsească Verona. Astfel, aceasta decide sa meargă la parintele Lorenzo, care o ajută să alcătuiască un plan pentru a întrerupe căsătoria cu Paris. Planul era ca Julieta sa bea o poţiune care o facea sa pară moartă un timp mai îndelungat, familia ei urmând sa o înmormânteze, după care Romeo se va duce să o ia din sicriu si vor fugi împreuna ,dar planul avea o slabiciune, deoarece Romeo nu ştia şi trebuia sa fie anunţat la timp. Zis şi făcut. Julieta ia potiunea si o bea acasă, iar părintele Lorenzo trimite cel mai de seama sol al său pentru al informa pe Romeo despre ce va avea să se întample. Familia Capulet o jeleşte pe fată si o conduc pe ultimul drum,dar lucrurile iau o intorsătură ciudată. Solul parintelui Lorenzo nu mai reuseste sa ajungă la Romeo sa îi povestească tot ceea ce s-a întamplat, iar tot ce afla Romeo este că Julieta sa este moartă. Îndurerat, merge la cimitir unde îşi ia viata,nu înainte de a-l omorî pe Paris. Julieta se trezeşte din presupusul somn de veci si văzându-şi dragostea zăcând la pământ, îşi ia zilele. Cele două familii,Montague si Capulet,hotărăsc să facă pace in urma acestor groaznice evenimente.
 Iubirea celor două personaje este una erotică,pasionala care atinge momentul fatal al mortii.Tragismul consta tocmai in faptul ca iubirea lui Romeo si a Julietei este atat de puternica incat ei o eternizeaza prin moarte.
Consider ca rivalitatea familiilor a construit un rol destul de important deoarece a facut ca iubirea lor sa fie mai profunda.

Comentarii

  1. Sunt de acord cu spusele colegei mele si va recomand aceasta carte pentru a descoperi o frumoasa poveste de dragoste si pentru a intelege ca in viata cei dragi sunt mai importanti decat mandria
    “Romeo și Julieta” este o tragedie de William Shakespeare in care se prezinta soarta a doi îndrăgostiți, ce luptă împotriva destinului.
    Momentul ce m-a impresionat este cea de-a doua scena a balconului din actul trei. Daca prima data cei doi si-au marturisit sentimentele si au petrecut fericiti o buna parte din noapte,acum iubirea lor este umbrita de suferinta si durere, intrucat Romeo vine sa-si ia adio de la Julieta, fiind exilat de catre printul cetatii. Este momentul in care dragostea pura,sincera se transforma in pasiune arzatoare,iar cei doi vor avea puterea de a se sacrifica unul pentru celalalt.
    Aceasta piesa a lui Shakespeare se bazeaza pe antiteza “lumina-intuneric” si face referire la alternanta zi-noapte, astfel scenele ce se petrec ziua sunt tragice, pline de violenta (cearta dintre Tybalt si Mercutio,urmata de uciderea lui Tybalt de catre Romeo), iar scenele ce se petrec noaptea sunt pline de pasiune, fiind momentul in care cei doi indragostiti reusesc sa se intalneasca, iubirea lor neputand iesi la lumina, este ascunsa in intunericul noptii. Chiar daca in mod normal ziua este privita din punct de vedere pozitiv, iar noaptea, negativ, in opera lui Shakespeare sunt inversati acesti termini din cauza rivalitatii familiilor si iubirii interzise a celor doi.
    Inchei prin a spune ca “Romeo si Julieta” este probabil cea mai cunoscuta poveste de dragoste din istoria lumii, ce infatiseaza tragedia a doi indragostiti care lupta impotriva destinului cu singura lor putere,iubirea!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt de acord cu spusele colegei mele deoarece Romeo și Julieta este cea mai frumoasă carte pe care am citit-o până acum.
    În primul rand,cartea exprimă iubire dar suferință,viață dar și moarte.
    In al doilea rând,iubirea dintre cei doi tineri este extrem de mare .În ciuda faptului că famiile celor doi nu se ințelegeau absolut de loc; Julieta fiind fiica lordului Capulet,iar Romeo fiul lordului Montague ei continuau să se iubească si făceau tot posibilul să se întalnească.
    In al treilea rand,iubirea lor reușește să împace cele două familii,chiar dacă a fost nevoie ca cei doi tineri să treacă în neființă pentru a reușii acest lucru.
    Am fost profund uimit de iubirea care îi leagă pe cei doi,se iubeau atat de mult încât nu au putut traii unul fară celălalt și au murit împreună.
    Ceea ce mi-a plăcut in realitate,a fost faptul ca era vorba despre iubire.
    Iubirea este ceva care apare involuntar la fel ca și suferința.Cei doi tineri au avut parte de ambele.
    E greu să iubești,să fii iubit,și să nu poți fi împreună cu persoana iubită din cauza certurilor dintre familii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt total de acord cu Alex! A punctat foarte bine când a afirmat că iubirea,la fel ca şi suferinţa, reprezintă un lucru involuntar,cei doi având parte de ambele. E greu să iubeşti,să fii iubit şi să nu poţi fi împreună cu persoana iubită din cauza certurilor dintre familii. Iubirea care îi leagă pe cei doi tineri ar trebui să fie un exemplu pentru cei din ziua de azi. Este dificil să păstrezi o iubire în asemenea condiţii,luând în considerare faptul că a fost o “dragoste la prima vedere”. Din păcate , iubirea celor doi a avut parte de un sfârşit tragic.
      Se spune că : “A iubi înseamnă a suferi. Şi cum mulţi fug de suferinţă , puţini ştiu să iubească.” Ei bine este de la sine înţeles că nici Romeo şi nici Julieta nu au fugit de suferinţă. Şi-au împlinit iubirea cu orice preţ, chiar şi cu preţul vieţii.

      Ștergere
  3. Sund de acord cu spusele Andreei deoarece consider că ”Romeo si Julieta” este o carte minunată care te prinde de la primele pagini și care te face să nu o lași din mână până la final.
    În primul rănd, în această operă iubirea este surprinsa în mai multe ipostaze, astfel încât la început apare iubirea platonică dintre Romeo și Rosalinda, fata devenind pentru el o obsesie. Tatăl Julietei percepe iubirea ca pe o afacere, dorind să o căsătorească pe fiica lui cu Paris , care avea un bun statul social. Spre finalul operei este pusă în scena încă o data iubirea dintre Romeo și Julieta, această iubire fiind una pură, de neuitat.
    În al doilea rând, pentru dezvoltarea temei sunt folosite numeroase contraste unul dintre ele fiind perechea de antonime tineri-bătrâni care face referire la percepția diferită pe care o aveau copiii în ceea ce privețte dragostea, astfel încât pentru ei nu conta că proveneau din cele doua familii rivale Montaque și Capulet.
    Așadar, pot spune că acestă operă m-a învățat că într-adevăr iubirea pură exista, cei doi protagoniști reușind să facă sacrificiul suprem, aflând astfel că trebuie să prețuiești mai mult timpul pe care îl petreci alături de ființa iubită.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu tine, Andreea. "Romeo şi Julieta" este o carte fascinantă. Ea surprinde iubirea adevărată, cei doi tineri, ajungând să facă sacrificiul suprem în numele iubirii.
      În final, dragostea celor doi biruie, cele două familii făcând pace.

      Ștergere
    2. Sunt de acord cu tine, Andreea. "Romeo şi Julieta" este o carte fascinantă. Ea surprinde iubirea adevărată, cei doi tineri, ajungând să facă sacrificiul suprem în numele iubirii.
      În final, dragostea celor doi biruie, cele două familii făcând pace.

      Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Andreea, eu sunt de acord cu tine, însă mie mi se pare că acest final tragic a făcut ca această poveste să se diferențieze de celelalte, să depășească acest „clasic”. M-a fascinat și intensitatea iubirii lor, întrucât au fost capabili să se căsătorească în secret, dar și să moară unul pentru celălalt, acest lucru făcându-mă să-mi dau seama că iubirea adevărată nu constă în mesaje trimise zilnic sau schimbarea stării de pe Facebook, ci în acel sentiment apărut pe neașteptate care te face să e gândești continuu la persoana iubită și să îi spui sincer „Te iubesc!”

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

"După melci " de Ion Barbu - Eseu argumentativ

Eseu argumentativ "Balta-Alba"-Vasile Alecsandri