Alchimistul-eseu argumentativ

Aventura și călătoria sunt teme ale formării omului, modalități de manifestare a destinului, călătoria având sens moral, de autocunoaștere cât și de maturizare. Sugestiv în acest sens este titlul primului volum din romanul lui Sadoveanu, “Frații Jderi”, în care mezinul familiei, Jonuț Jder, amintind de eroii de  basm, pornește într-o călătorie inițiatică, dar și opere cum ar fi Odiseea, Robinson Crusoe, Balta albă, etc.
În opinia mea, una dintre operele care a reușit, într-o manieră deosebită, să înțeleagă și să transmită cititorilor profundele semnificații ale acestei teme este romanul  “Alchimistul”, scris de Paulo Coelho în anul 1988, fiind cea de- a doua carte publicată de acesta.
În primul rând, “Alchimistul” pune în lumină o aventură copilăroasă ce constă în a descoperi locuri exotice și bogății ce se transformă într-o căutare de comori ce nu pot fi aflate decât în lăuntrul tău, fiind inspirată de visul personajului principal. Această poveste, uluitoare în simplitatea ei, este despre un păstor andaluz pe nume Santiago care își părăsește casa din Spania, aventurându-se în Africa de Nord în căutarea unei comori îngropate în piramide. Pe drum întâlnește o țigancă tânără și frumoasă, un bărbat care își spune rege și un alchimist, care-i arată calea. Nimeni nu știe care este comoara sau dacă Santiago poate depăși obstacolele întâlnite în drumul său.
În al doilea rând, opera este un roman al călătoriei și al vieții, al inoportunului și al destinului. Drumul protagonistului este o metaforă, un simbol al vieții, un model de soartă corect respectată, un imbold la cunoaștere, curaj de a visa și curaj de a vedea lumea așa cum este.
Pe de altă parte, Santiago era un tânăr oier ce își iubea oile mai mult decât orice pe lume, tipul omului ce se lăsa purtat de instinct, crezând în visele sale despre o comoară, dând dovadă de imaturitate, lucru ce se schimbă pe parcursul aventurii sale, fiecare experiență punându-și amprenta asupra lui.
În concluzie, plină de sevă, evocatoare și profund umană, povestea lui Santiago este un etern îndemn de a ne urma visele și de a ne asculta inima.






Comentarii

  1. In opinia mea , opera "Alchimistul" de Paulo Coelho dezvolta tema aventurii deoarece introduce notiunea "legenda personala" , ceea ce scoate romanul in evidenta.
    Un prim argument pentru care imi place eseul tau este faptul ca ai comparat acest roman cu alte opere literare romanesti care de asemenea dezvolta tema aventurii.
    Pe de alta parte , imi place acest eseu deoarece nu ai aratat tot itinerariu pentru a starnii curiozitatea cititorilor. Din punctul meu de vedere ar fi trebuit sa specifici in acel itinerariu un personaj important pentru Santiago , acest personaj fiind Fatimia. Fatima este un personaj important deoarece ea poarta dragostea lui Santiago si dragostea este cea mai puternica arma intr-o calatorie.
    In final , aceasta aventura reprezinta maturizarea personajului Santiago. In acasta calatorie , Santiago face cunostinta cu toate sentimentele si intampina greutati specifice caracterului lui pentru a invata din acestea si rectificandule.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Consider ca, Jay Kshirsagar, prin argumentele aduse, concretizeaza faptul ca romanul lui Paulo Coelho este un îndemn al romancierului la adresa noastră(atat copii cat si adulti) de a ne duce catre îndeplinirea legendei personale desi în calea noastra avem de înfruntat diverse obstacole.
      Cartea vorbeste despre legenda personala a fiecaruia si despre cum nu ar trebui sa ezitam sa ne urmam visele. Asta face un pastor andaluz, Santiago, care nu ezita sa-si paraseasca casa pentru a pleca în cautarea unei comori prin desert, tocmai la piramide.
      Calatoria lui este presărată cu prezente marcante: o tiganca tanara si frumoass, un barbat care îsi spune rege si un alchimist. Este un drum de initiere în care ajunge sa înteleaga pe propria piele multe adevaruri general valabile.

      Ștergere
  2. Sunt de aceasi parere cu tine,Diana. De asemenea,“Alchimistul” este o poveste simbolică, copleșitoare prin simplitatea ei, o poveste ce reprezintă un imbold în a crede în visurile noastre, în a le realiza și în a ne asculta mereu inima.
    În carte ne este relatată povestea unui tânăr spaniol pe nume Santiago ce pleacă într-o călătorie spre Piramide în căutarea comorii visate . Chiar dacă trece prin multe aventuri în drumul său, Santiago reușește să ajungă la capătul Legendei sale Personale, găsind comoara chiar în locul din care a plecat.
    Am fost impresionată de această operă datorită replicilor filozofice utilizate de autor, replici ce au revoluționat gândirea multor persoane. De exemplu, prin secvența "Dumnezeu a scris în lume drumul pe care fiecare om trebuie să meargă. Trebuie numai să citești ce a scris El pentru tine”, Paulo Coelho ne-a arătat existența unui limbaj al semnelor, un limbaj care se află dincolo de cuvinte și care ne învață că totul este unul și același lucru.
    Mi-a plăcut mult și mesajul textului, care este unul idealist, fiind scos în evidență de structura "Când îți dorești ceva cu adevărat, tot Universul conspiră la realizarea dorinței tale”. Din aceste cuvinte ne putem da seama că singura noastră obligație este să ne realizăm destinul, pentru că doar așa vom fi fericiți.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu tine, Iza, în ceea ce privește mesajul acestei opere, deoarece Paulo Coelho îi îndeamnă pe oameni să lupte pentru îndeplinirea propriului destin, luptă care va duce la fericirea noastră.
      Pe de altă parte, mesajul romanului este și de a porni într-o călătorie, căci pe parcusul acesteia vom descoperi societăți diferite, culturi și civilizații care ne vor schimba, într-o anumită măsură, viziunea despre lume. Consider că, fiind protagonistul unei călătorii, scopul pe care îl ai este de a înmagazina cât mai multe cunoștinţe despre locurile din intinerariul tău. Cu alte cuvinte, este vorba despre bogăţiile pe care le acumulezi, fie ele materiale sau spirituale. În drumul său, tânărul Santiago găseşte comoara din visul său, dar ajunge să înţeleagă ce înseamnă iubirea adevărată, în momentul când o întâlneşte pe Fatima, precum şi înţelepciunea pe care o dobândeşte cu ajutorul Alchimistului, deoarece acesta este cel care îl îndeamnă să asculte natura și să facă parte din ea, dezvăluindu-i astfel secretele alchimiei.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

"După melci " de Ion Barbu - Eseu argumentativ

Eseu argumentativ "Balta-Alba"-Vasile Alecsandri