Mara - de Ioan Slavici


Mara - de Ioan Slavici 
           “Mara” este cel mai reuşit roman al lui Slavici şi unul dintre cele mai bune romane româneşti. Romanul, apărut în 1906, reprezintă cea mai valoroasă creaţie epică de mare întindere, fiind cel mai bun roman al nostru, înainte de Ion “pentru epoca în care a apărut, Mara trebuia să însemne un eveniment, şi astăzi, privind înapoi, romanul acesta apare ca  un pas mare în istoria geniului” (G. Călinescu – Istoria Literaturii Române de la origini până în prezent). El zugrăveşte veridic o lume, cu moravurile ei specifice aşezate la interferenţa satului cu oraşul, într-un sat ardelenesc, Radna, lângă Lipova şi aproape de Arad, acţiunea cărţii fiind plasată la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. “Mara” este un roman realist social cu valoare etnografică şi în acelaşi timp, o extraordinară carte de dragoste. 
           Romanul se constituie ca o opera despre iubire şi căsnicie, situând in prim-plan iubirea dintre doi tineri de religii diferite. Dragostea fetei este cuprinsă intre teologul Codreanu si Naţl, fiul măcelarului bogat. Jumătate din roman noteaza încet, aprinderea, propagarea si izbucnirea iubirii la o fata conştientă de farmecul ei. Iubirea Marei pentru copiii ei este evidentă, aceasta gândindu-se la ei oriunde s-ar afla şi strângând bani la ciorap, zi de zi, pentru bunăstarea lor. Din iubire pentru fratele ei, Persida fuge de la maici atunci când acesta este bătut la şcoala şi, înfruntă cu mult curaj Mureşul învolburat, scăpând teferi spre multumirea tuturor. Dragostea de mamă a Marei, o face să lupte cu greutatile vietii, făcând neobosită drumurile dintre Rodna si Lipova, vânzând orice si lăsându-se in afaceri pentru a strânge bani. Le oferea copiilor după posibilităţi, o educaţie corespunzătoare: Persidei la calugăriţe si lui Trică meseria de cojocar.  În momentul în care se sparge fereastra mânăstirii şi îl zăreşte pe Naţl, Persida simte fiorul primei iubiri. Din acea clipa viata ei se schimbă. Deşi nu-i spune nimic mamei, aceasta simte ca se petrece ceva cu fiica ei. Din iubirea de frate, Trică, renunţă la împotrivirea faţă de Naţl şi el este cel care îi aranjează surorii lui căsătoria in taină. Iubirea o face pe Persida să treacă peste bătăile primite de la soţul ei şi să lupte până în final pentru salvarea căsniciei. Cel care îi reuneşte este copilul , care se naste din iubirea celor doi. 
           Consider că , din punct de vedere artistic, romanul respectă principiile estetice ale realismului , tehnicile narative utilizate sunt tradiţionale , iar viziunea asupra lumii este moralizatoare , având ca scop susţinerea unui principiu ordonator de viaţă , iar din punctul de vedere al încadrării temei literare, opera “Mara” aparţine temei familiei. 

Comentarii

  1. Sunt de acord cu tine, "Mara" merită citită de oricine și se încadrează în tema familiei, deoarece surprinde imaginea familiei formate din Mara si cei doi copii ai sai, Persida si Trica, pentru care mama se zbate ca o eroina pentru a le oferi tot ce are ea mai bun si pentru a-i vedea realizati in viitor.
    Viata familiei este urmarita pe tot parcursul acestui roman, producandu-se schimbari odata cu trecerea anilor. Persida ajunge la randul sau sa isi intemeieze propria familie, alaturi de Natl, de-alungul anilor semanandu-i cat mai mult mamei sale. Ea lupta, indura si trece peste multe lucrur doar pentru a nu-si ruina casnicia. Romanul urmareste destinul Marei , precupeata de la Radna, si al copiiilor ei, Persida si Trica, pe parcursul trecerii acestora spre varsta adulta. Desi vaduva (sotul ei Barzovanu, care cat a trait a fost "mai mult carpaci, decat cizmar"), eroina reuseste, datorita spiritului ei intreprinzator, sa duca o viata prospera, mascata de zgarcenia si de permanentele ei vaicăreli.
    Recomand cartea, pe parcursul ei am realizat cat de importanta este familia pentru fiecare dintre noi . Este un roman realist, ce ne invata adevaratul sens al sacrificiului si ne este dezvaluita o poveste de viata trista, pot spune, deoarece era o familie atipica, iar tot greul pica pe Mara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îţi apreciez comentariul Adelina. Mă bucur să aud că îţi place acest roman care este unul dintre cele mai apreciate din ţara noastră. Toată lumea ar trebui să citească acest roman realist doarece fiecare dintre noi poate învăţa ceva din el. Precum ai punctat şi tu, Mara este o mamă care ar face totul pentru copii ei şi care se zbate foarte mult pentru ei, în condiţiile în care ea este şi văduvă. Toată lumea ar trebui să lupte în viaţă pentru un scop, precum a făcut Mara, cu scopul de a-şi vedea copii în viitor împliniţi, scop pe care şi la şi atins. Îţi mulţunesc mult pentru comentariul tău Adelina!

      Ștergere
  2. Sunt de acord cu tine și consider că Ioan Slavici surprinde, pe tot parcursul romanului, atmosfera specifică a spaţiului ardelenesc, în toate laturile vieţii omeneşti. Cu o impresionantă forţă a detaliului, autorul construieşte imagini sugestive privind etnografia, obiceiurile, tradiţiile, mentalitatea oamenilor de etnii diferite, care convieţuiesc în acelaşi spaţiu etic ce-i cuprinde şi-i supune pe toţi. Romanul este, aşadar, tradiţional, realist şi social, ilustrând relaţia dintre individ şi societate, în spiritul legilor ancestrale înrădăcinate în spaţiul spiritual ardelenesc: „Colectivitatea face legea pe care individul e ţinut să o respecte” (Nicolae Manolescu).

    RăspundețiȘtergere
  3. ,,Ploaia din orasul pierdut cu salcami-Strigoiul din oglinda-Pala eleonita meteora-Addende,,...informatiile mele steno cap pe hartie vesnic.Romana vesnic.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

"După melci " de Ion Barbu - Eseu argumentativ

Eseu argumentativ "Balta-Alba"-Vasile Alecsandri