Joc și joacă (eseu liber)


Jocul reprezintă pentru copiii mici o modalitate de a se distra, de a pierde timpul, de a se cunoaște pe sine și pe cei din jur, iar pentru adulți înseamnă ”un dans” al amintirilor, ei privind cu nostalgie acest capitol din viața lor. Fiecare om s-a născut și a avut șansa de a intra în acest joc nebun numit ”viață”. Jocul reprezintă mai mult de atât, acesta devine un sentiment, o trăire, o amintire ș iun stil de a-ți trăi viața.
În DEX ( dicționar explicativ român) ni se spune că jocul este acțiunea de a te distra și rezultatul acesteia, dezlegarea unor probleme amuzante etc., dar pentru un om care a știut să valorifice și să trăiască acest simplu substantiv știe că acesta reprezintă mult mai mult. Ne-am născut cu instinctul de a ne juca, de a-l trăi și chiar de a ne juca cu acesta.
El se găsește sub mai multe forme, de la cel al copilăriei până la jocul puterii pe care îl întâlnim zilnic în viața cotidiană. Omul este însetat de putere și ființa egoistă din acesta o dorește doar pentru el însuși, acest defect conducându-l spre lucruri periculoase, dar spuneți-mi, ce joc mai este acesta dacă aroganța predomină și dacă ne punem în pericol, dacă pierdem persoane iubite?
Primele momente trăite ale omului sunt codificate în limbajul jocului, dar din păcate, noi nu reușim să apreciem asta la adevărata sa valoare, așteptând cu nerăbdare maturitatea și viața de adult. Ajunși în acea perioada, ne dorim să dăm timpul înapoi, privind cu nostalgie clipele de care am avut parte și traiul liniștit plin de distracție. Când povestim de copilărie, instinctiv, tindem să aducem vorba de jocurile pe care le-am jucat.
Cu toată această poveste de fațadă, există și un substrat, jocul nu îmbătrânește niciodată, omul o face, așa că ar trebui să ne bucurăm de prezent și să nu mai așteptăm ca lucrurile să se întâmple. Jocul rămâne mereu în inimile noastre și se transpune în oameni, momente și sentimente. Dificultatea jocului crește cu trecerea timpului, dar acest lucru ne învață că un lucru nu poate fi la fel la nesfârșit.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"După melci " de Ion Barbu - Eseu argumentativ

Eseu argumentativ "Balta-Alba"-Vasile Alecsandri