Balta Alba-Tema Calatoriei

                                               Balta Alba



In opera "Balta-Alba", in care V. Alecsandri abordeaza tema aventura-calatorie, se povesteste de spre un student francez ce hotaraste sa plece intr-o expeditie in partea de Est a Europei. Intalnim un narator-personaj obiectiv, iar ca mod de expunere principal evocarea.

Ca element de originalitate se observa tehnica specifica, povestirea in rama. Intext exista doi naratori. Primul este un localnic martor la o discutie in care un tanar isi povesteste aventura. El descrie cadrul favorabil:timpul, locul, atmosfera si ascultatorii. Al doilea narator este calatorul care relateaza intamplarile propriu-zise la persoana intai.

Din punct de vedere al motivelor literare, cel care iese in evidenta in "Balta-Alba" este motivul calatorului strain folosit pentru a critica zona Orientala, in principal Moldova, comparand-o cu Occidentul prin ochii unui strain. Studentul este initial surprins de faptul ca oamenii sunt ospitalieri si civilizati, dar la sfarsit ramane dezamagit de nivelul de trai scazut din acea zona.

In concluzie, textul "Balta-Alba" de V. Alecsandri este specific temei "Aventura, Calatorie", iar mesajul transmis este clar, si anume ca prima impresie conteaza, insa nu de fiecare data este si cea corecta.

Comentarii

  1. Dar un alt motiv literar care ar fi ,dacă ați zis că "din punct de vedere al motivelor literare cel care iese în evidență Balta albă este motivul călătorului." Am mare nevoie de încă un motiv literar . Va rog !

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

"După melci " de Ion Barbu - Eseu argumentativ

Eseu argumentativ "Balta-Alba"-Vasile Alecsandri