„Jocul lui Ender” de Orson S. Cart

        Jocul si joaca sunt teme foarte des intalnite in viata cotidiana, iar ele reflecta o anumita tendinta a omului spre socializare. Jocul este ca generalitate mai strict, de aceea el prezinta reguli, unele trebuie respectate, iar altele sunt menite sa fie incalcate. Astfel apare dorinta oricarei fiinte umane de a depasi ceea ce este normal, de a depasi pe altii si de a se depasi pe sine, o tendinta spre perfectiune, ca țel principal al vietii. 
         Povestea cartii despre care vorbim aici se desfasoara in secolul XXII, la o perioada destul de lunga dupa ce rasa umana a facut contact pentru prima data cu o rasa extraterestra. Acestia (o rasa insectoida) se dovedesc a nu avea intentii prea bune in privinta comunicarii cu oamenii, si lanseaza doua invazii asupra Terrei, invazii respinse cu mari eforturi. In prezent, pamantenii traiesc cu amenintarea unei noi invazii, fapt care duce la o solidarizare intre superputerile de pe glob.
         În primul rand, antrenamentele de la academie constau in jocuri de razboi ce devin din ce in ce mai tacticizate si dificile pentru Ender, care devine treptat in ochii tuturor geniul militar capabil de a salva omenirea. La scurt timp, Ender este trimis sa-si definitiveze antrenamentul la Scoala de Comanda.
         In concluzie, jocurile pe care le infrunta Ender la Scoala de Comanda devin din ce in ce mai grele, jocuri care il indreapta atat catre implinirea scopurilor superiorilor sai, cat si catre un adevar dureros.

Comentarii

  1. Consider ca acesta opera se potriveste perfect cu tema jocului. Dupa parerea mea, "Jocul lui Ender" este o carte minutata plina de suspans si cu o poveste uimitoare. Personal apreciez foarte mult operele de genul si mi-a placut cum ai surprins cartea in cateva randuri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt de acord cu opinia ta, deoarece Jocul lui Ender este un roman care are ca bază tema joc și joacă.
    În primul rând, personajul principal este un copil care a fost dus într-un centru de antrenament, unde era inițiat în arta războiului prin intermediul unor jocuri tot mai dificile.
    Ender învăța tactici de luptă pentru a câștiga războiul dintre oameni și "gândaci", deși el credea că această luptă se poate termina într-un mod pașnic, părerea adulților fiind complet diferită de cea a lui.
    În al doilea rând, se poate observa că romanul cuprinde mai multe teme, precum tema fantasticului. La fel cum a spus și colega mea acțiunea romanului se desfășoară într-o perioadă destul de lungă după ce oamenii au făcut contact pentru prima dată cu extratereștrii. De asemenea, baza militară, unde Ender a fost trimis, se află în spațiu, departe de Pământ, de-a lungul povestirii protagonistul fiind izolat de familia sa.
    În concluzie, textul "Jocul lui Ender"este o poveste reprezentativă temei joc și joacă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sunt de acord cu parerea ta, dar trebuia punctat si fapcul ca atat oamenii cat si gandacii,se considerau reciproc niste simple fiinte fara gandire.Partea cea mai trista este ca,chiar daca gandacii au incetat atacurile,Ender fiind atat de atras de acel joc,nu s-a putut gandi decat la modalitati prin care a-i putea infrage.Cu ajutorul gandirii ingenioase a baiatului,o intreaga specie a fost distrusa si numerosi soldati ucisi,fara ca baiatul sa fie constient de acest lucru.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    4. Sunt de acord cu voi. Andrew (Ender) Wiggin, care se transformă pe parcursul poveștii într-un geniu militar, unica speranță a omenirii într-un război cu niște creaturi cu inteligență avansată, care, cu 50 de ani înainte, atacaseră Pământul cu scopul de a-l transforma într-o colonie, și fuseseră extrem de aproape de a reuși. Se poate spune că este un băiețel care ajunge să poarte pe umeri responsabilitatea unei întregi rase. Iar romanul lui Orson Scott Card pune probleme profunde, despre umanitate și cum uneori oamenii sunt cei cu adevărat lipsiți de ea, despre diversele justificări morale ale războaielor și a actelor comise în timpul lor. E o poveste complicată, care aduce în discuție în mod constant problema comunicării între specii, umanitatea ființelor non-umane și sacrificiile pe care trebuie să le facă individul pentru supraviețuirea speciei.
      Astfel, întregul roman devine un joc, ceea ce face trimitere la tema specificată.

      Ștergere
  3. Sunt de acord cu colegii mei,insa,eu cred ca nu este numai vina imposibilitatii comunicarii ci si a superiorilor lui Ender,ce l-au folosit pentru a distruge rasa gandacilor fara a se gandii cat rau pot face.
    Mi-a placut in mod special cum Ender facea fata tuturor provocarilor:in scoala sa,in scoala de lupta si chiar in lupta cu gandacii. M-a mai impresionat si modul cum Ender gandea tacticile adversarilor inventand pe moment unele mai eficiente,astfel invingand toate echipele din scoala de lupta. Ender nu invingea doar in jocuri ci si in viata reala,nimicind orice persoana incerca sa il raneasca: Bernart,Stilson si multi altii.
    Chiar daca Ender a exterminat intreaga rasa a gandacilor,acesta,incarcat de constiinta,a mers din planeta in planeta pentru a gasii un loc perfect pentru renasterea gandacilor.
    M-a impresionat si sfarsitul acestei opere,in care sora sa,Valentine,a scris o carte intitulata ,,Vorbitor in numele mortii” in care a prezentat intreaga viata a lui Ender,de cand i-a fost scos monitorul si pana cand invinge gandacii. Mai tarziu toate persoanele vor avea parte de un ,,Vorbitor in numele mortii” ce ii va prezenta toate faptele sale din timpul vietii.
    In concluzie opera ,,Jocul lui Ender” scrisa de Orson Scott Card,este o minunata opera SF ce ne prezinta depasirea limitelor unei persoane care nu dorea decat sa fie fericit alaturi de familia lui,dar datorita circumstantelor,acesta devine un luptator comando ce distruge orice doreste Graff.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

"După melci " de Ion Barbu - Eseu argumentativ

Eseu argumentativ "Balta-Alba"-Vasile Alecsandri